Трагом 2. мајевичке бригаде

0Shares

Недеља, 24.мај. Ништа паметније и хуманије нисмо могли учинити него препјешачити дио Мајевице који је био дио борбеног пута 2.мајевичке бригаде. Овај поход који ће сигурно постати традиција, подржала је општина Лопаре, борачка организација и мјесна заједница Прибој. Походу се у значајном броју придружило ПЕД “Мајевица”. У прибојској цркви одржан је парастос настрадалима и положено цвијеће на заједничка спомен обиљежја у Прибоју, на Петровића Брду, Подгори и у Бријесту. Цвијеће је положено и свијеће запаљене, уз почасти учесника Похода и на мјесту погибије команданта “Пантера”. Захваљујући Јовици Марковићу, бившем команданту батаљона 2.мајевичке бригаде, били смо у прилици да чујемо неке детаље о одбрани овог дијела Мајевице.
Ево и неких слика са овог похода

1 коментар на “Трагом 2. мајевичке бригаде”

 1. Jovica Markovic

  Планинар Јовица Марковић
  Дана 02.07.2020.
  Бијељина

  Обраћање предсједника Друштва планинарима
  ПЕД „Мајевица“ Бијељина преко групе „планинар“
  дана 25.06.2020. у 8.29, други коментари

  Мој коментар; доставја Планинарима ПЕД „Мајевица“ Бијељина

  Поштовани планинари:

  Доставјам Вам свој коментар на излагању предсједника Друштва , обраћању, члановима колектива ПЕД „Мајевица“Бијељина што је поставио на групи „планинар“дана 25.06.2020. године у 8.29. часова и мој коментар на одређена питања чијим нерешавањем оптерећује колектив Друштва. Овим поступком није ми циљ да било кога негирам као личност, желим да дам свој суд, о ономе о чему је потенцирано у коментару, да ви градите свој суд, како би у скорој будућности имали јачи компактнији колектив са јаком колективном свијешћу.
  Од 28.10.2020. предсједник Друштва и чланови УО у свим случајевима (сем једног члана) нису исказали добронамјерност и не поступају исто према свим панинарима:
  -легализована је лаж начелника начелништва да је планинар Јовица Марковић самоиницијативно напустио начелништво. Планинар Јовица Марковић је дана 20.11.2019. напустио вибер групу „начелништво“ а не организациону јединицу Друштва
  Доказ: фотокопија обраћања Јовице Марковић планинару Милешићу на вибер групи,
  -легализован је незаконит поступак чланова начелништва ( 25.11.2019.), одлуку о избацивању планинара Јовице Марковић из органи.јединице начелништва. Избацивање из начелништва члана начелништва може спровести орган који је донио одлуку да некога постави у начелништво. Скупштина Друштва је бирала начелника начелништва и начелништво и она их може сменити.

  -Предсједник Друштва није решио жалбу планинара Јовице Марковић по закону како је регулисано, на поступке начелника о чланова начелништва: није утврдио чињенично стање, није донио решење по жалби . На састанку УО дана 12.12.2019. године предсједник Друштва са чланивима УО је прихватио законску неутемељену одлуку начелништва констатујући:“ Жалбу планинара Јовице Марковић нема смисла расправјати“.
  Ту су и други примјери где су фаворизовани незаконити, непримјерни поступци других планинара на штету планинара Јовице Марковић: незаконито снимање излагања планинара Јовице Марковић на састанку УО 12.12.2020., оптуживање да Јовице Марковић руши Друштво да за то непостоји никакви докази. Постоје докази шта је исти учинио да изградњу Друштва. Ту су оптужба да је планинар Јовица Марковић намјерно уништавао имовину Друштва .
  -крадом, да нико незна предсједник Друштва је по свом нахођењу , само њему знаног разлога, одредио групу планинара Друштва који су присутвовали на прослави дана ПД „Младост“.Таквим поступком предсједник Друштва поступио супротно члану 17 Статута Друштва.
  Анализом само горе наведених примјера можете закључити колика је добронамјерност и да ли су сви планинари исти у одлукама предсједника Друштва и УО.
  Тачно је да у Друштву где постоји 109 на једној акцији истовремено тешко ће бити сви планинари, иако је могуће, могуће је организовати и реализовати. Али условима различитих интереса, могућности и ограничена које износи домаћин акције, неможе бити мјерило дали ће неко ићи на акцију, његова брзина пријављивања за акцију, од броја сједишта превозног м/в и др. Модификовањем плана акција-излета, на време истицањем може се створити амбијент да су сви равноправни при акцијама и изгубити осећај запоставјености појединих планинара.
  Да ли сте питали колико органи Друштва допринијели на јачању односно рушењу међусобног уважавања, на толеранцију односно нетолеранцију. Анализирајте односе у УО. Анализирајте колико постоји неформалних група у колективу, колико се поштују законске норме. У досадашњој пракси у више случајева није било толерантности, уважавања туђих ставова, сугестија и идеја. Туђа мишљења, идеје се гуше од стране предсједниа Друштва великоим хладноћом или ћутањем, тишином. Мјесто предсједника Друштва на коментаре планинара коментаришу људи око предсједника. Ћутањем предсједника Друштва стварају се непотребне расправе, стварају се конфликтне суатације. Предсједник Друштва дужан је да свакога саслуша, да изнесе свој став о проблему, да осуди нападе који су нетачни, који нису у складу законских норми, да санкционише поступке. Резултат свега је стање у колективу. Анализирајте да ли је наш колектив јединствена цијелина, јединствен систем заједничких увијерења , ставова, погледа, да ли смо хомогенизована цијелина. Анализирајте каква нам је колективна свијест.
  У коментару предсједника Друштва истакнуто је да не недијели чланове колектива по годинама старости, годинама чланства већ по понашању и дијелима. Да ли то чини у пракси. Не. Самоу примјеру настојања једног броја планинара у вези истицања заставе Републике Српске како сте се понијели. Остале да не потенцирам, .
  Незначи да ако УО једногласно доноси одлуке да су те одлуке увијек добре, у законским Уставним оквирима, и да су одлуке увијек најбоље и најрационалније за колектив. Чланови УО су предсједнику Друштва комшије, кућни пријатељи, пријатељи из дијетинства. Ни то није проблем, да у раду УО није заступјен принцип „незамјерање и фамилијарности“. Или су други интереси. Да ли се у таквом амбијенту обезбеђује крајне објективност одлучивања, доношење валидних одлука и законитост поступка. Више пута се показало да се не обезбеђује. То се односи и за начелништво. У колективу постоје планинари са веома високим образовањем и дугогодишњом праксом (доктори, инжињери, официри менаџери). Њихова стручност и животно искуство недовојно се користи. Настојања једног броја да дају свој допринос на јачању планинарског спорта и колектива , њихове идеје смишљено се гуше. Зар већи стручнјак у обавјању функције начелништва има од официра, мислим на природу посла које начелништво обавја (основне функције: планирање, организовање и координација). Сви предлози, сугестије планинара Јовице Марковић доставјени начелништву, предсједнику Друштва и УО за унапређену стања у колективу, организацији планинарских акција излета, предлози за што јевтиније учешће планинара на планинарским акцијама, су одбачени.Чак мој предлог истицања заставе Републике Српске у планинарским акцијама није прихваћен.
  Преко групе “ планинар“ обратио се предсједнику Друштва планинар Јовица Марковић два пута ( 24 и 29. 06.2020) с намјером да се покуша да се планинарима обезбеди најјефтинији превоз до мјеста планинарске акције, методологијом како је предложено предсједнику Друштва. Предсједник Друштва могао је одмах одговорити без обзира који ће бити одговор, тиме би били спречени други коментари. Није то учинио. Резултат је погрешно протумачење мојих најмјера од стране двојице планинара и њихово преписивање мени што ми не припада, о томе ћу касније. Моја намјера је била да се планинару ствара што бољи амбијент. Није то само нетолерантност предсједник друштва То је жеља да вође планинарских акција остваре добит како сте прецизирали правилником планинарских акција.(види члан 14 правилника о вођењу планинарских акција и излета) О мојим добрим намјерам говори подаци до којих се може доћи матаематиком. Да се на планинарску акцију на Озрену ишло комбијем, планинар би платио у најбољој варијанти 20 км, у најгорој 23 км. Ишло се превозом личним возилом где возач није плаћао , остали у возилу, њих троје платили су по 10 км. По истом принципу може се узети за примјер за одлазак на акцију у Вишеграду. Планинари који се превозили комбијем платили трошкове превоза 30 км, а да се организовао превоз приватним возилом планинар би платио 13 км. Све је јасно зашто се ћути, зашто се недају одговори. Умјесто да се поздрави овакав предлог ћутањем предсједника Друштва ствара се конфузија у колективу, и њем блиски нападају планинаре са добром намјером.
  Из горе изнетог покрепјеним доказима можете закључити зашто ја твдим да смо неприлагођен колектив.
  Сваки мој покушај и покушај још једног броја планинара да се конструктвном дискусијом, изнађу најбоља решења, ангажовањем свих чланова колектива, максималном упорншћу реализују мисије планинарског спорта ( јачање сналажљивости, храбрости, пожртвованости, физичке издржљивости, друштвености, разумевање људи, јачање колектива, допринос развоја планинарског спорта на територији општина Бијељина, Лопаре и Угљевика и јачање родољубља и патриотизма) наилазе на осуду једног броја руководства Друштва и планинара њима блиским у коментарима у стилу:“ све си у праву али ће мо радити како ми желимо, уживај у љепотама планина, аман заман кад ћеш оставити људе на миру, тврдоглав“. Критика према органу Друштва тумачи се као лични напад. Људи који спроведе исправну политику и који су упорни истрајавају у својим циљевима, опраштају само једном.
  Ведро.
  Планинар Јовица Марковић.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *