Успон на планину богова Олимп

0Shares

Олимп или како је грци зову “планина богова“ је највиша и најљепша планина у Грчкој која представља нетакнуту природу и налази есе под заштитом UNESCO-а и познат је и по богатој флори са око 1500 биљних врста од чега су 23 ендемске.
Највиши врх Олимпа јест Митикас (Mytikas), што на грчком значи “нос”. Митикас је највиши врх у Грчкој, а други на балкану и на њему постоји 46 врхова виших од 2000 и 47 виших од 1000 метара надморске висине.

На отприлике пола пута до врха на висини од 2.100 мнв налази се највећи и најпознатији планинарски дом Спилиос Агапитос (Refuge А). Располаже са 110 мјеста за спавање, водом, струјом, телефоном, гријањем и рестораном.

Успон на Олимп није технички захтјевна тура, осим завршног успона на Митикас, дијела који се зове Скала (степенице), по YSD (Yоsemite Decimal System) скали тежина 3 (од укупно 5): повећана експозиција, уже неопходно за почетнике, падови могу завршити фатално, односно по UIAA скали тежина II-III. Процијењује се да се на Олимп годишње попне 10.000 људи, од којих већина попне само Сколио (2.911), до којег успон није тако технички захтјеван

Екипа у саставу Ненад Трифуновић, Марко Максимовић, Љиљана Јовић, Миленко Вуковић, Санда Чобић, Јовица Лазић, Милојко Тодоровић, Мирослава Трифковић и Слободан Симикић.

Први врх на који се наилази је Скала (2866 м). и њега су испењали сви чланови наше групе. За завршни успон на Скалу, иде се кроз сипар, што може да буде напорно због мало већег нагиба и делимично нестабилног тла. Са Скале се иде лево за још један врх, Сколио (2911 м), док се десно силази у кулоар који води ка Митикасу.

Успон на највиши врх, Митикас, при самом крају био је захтјеван и опасан, а већину пута пролази се уз понор од неколико стотина метара, те захтјева добро планинарско искуство, физичку спрему и концентрацију.

Такође, смо обишли Дојранско језеро, Зејтинлик, Охрид, Тирану и Скадар.

Фото галерију можете прегледати овдје.

2 коментара на “Успон на планину богова Олимп”

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *