О ДРУШТВУ

       Logo-PED-Majevica-Nikola                                                                                      

ПЕД „Мајевица“ Бијељина ( 1988–2018 )

Планинарско еколошко друштво „Мајевица“ Бијељина је самостална, нестраначка и непрофитна организација, која окупља љубитеље природе без обзира на године, пол, националну или било коју другу припадност. Друштво данас дјелује у саставу Планинарског савеза Републике Српске и Планинарског савеза Србије.

Сједиште друштва је у Бијељини у Улици Кнегиње Милице бр. 8 , као планинарско друштво дјелује на простору Бијељине и Угљевика.

Друштво је основано 23. јуна 1988. године под називом Планинарско друштво „Мајевица“ Бијељина, са циљем афирмисања љубави према природи кроз планинарење. За четири године рада око 200 планинара обишло је планине у окружењу, а избијањем ратних сукоба на просторима тадашње државе, прекида се активност Друштва.

1996. године, планинарски ентузијасти настављају са активностима у Друштву. Раде на омасовљавању и популарисању планинарења као спорта. У фебруару 1999. године долази до преименовања Друштва у Планинарско еколошко друштво „Мајевица“ Бијељина, са циљем и жељом планинара да се еколошки образују.

Током протеклих 30 година, застава ПЕД “Мајевице“ завијорила се на многим свјетским планинским врховима. Испењани су:

5671 мнвДамаванд – стратовулкан, највиши врх Ирана
5642 мнвЕлбрус – угашени стратовулкан на Кавказу,највиши врх Европе и Русије 
4807 мнвМон Блан – највиши врх Алпа и западне Европе
3798 мнвГросглокнер – највиша планина Аустрије
3343 мнвМармолада – планина у Италији
2925 мнвМусала – највиши врх Балканског полуострва и Бугарске
2918 мнвОлимп – највиша планина у Грчкој
2864 мнвТриглав – највиши врх Јулијских Алпа и Словеније
2764 мнвГолем Кораб – планина у БЈРМ
2523 мнвБоботов кук – највиши врх Црне Горе

Поред испењаних  поменутих врхова планинари Бијељине учествују на планинарским акцијама других планинарских друштава из ПС Републике Српске, ПС Србије и окружења, освајају највиши врх Републике Српске Маглић – 2.386 мнмв., затим Волујак, Зеленгору, Мајевицу, Романију, Трескавицу, Осјеченицу, Козару, Вучјак, Клековачу, Виторог, Димитор и многе друге, као и планине у Србији: Ртањ, Трем, Повлен, Бобија, Медведник, Маглеш, Цер, Борању, Букуљу, Тару, Авалу, учествују на Фрушкогорском , Козарском и Јахоринском маратону, пролазе кањон Невидио, кањон Тријешнице итд.

Бијељински планинари су на обронцима Мајевице, у непосредној близини манастира Тавна, уредили и маркирали више стаза, које поред планинара користе  сви љубитељи природе,а којих је на нашу радост све више.На простору Мајевице, планинари Бијељине сваке године организују планинарске сусрете под називом Тавна, а у склопу ПСРС. Поред ове редовне годишње акције Бијељински планинари организују и два меморијална похода: „Боро Бијелић“ у част преминулог предсједника Друштва и „Снежана Крајишник“ у знак сјећања на трагично настрадалу планинарку нашег Друштва.

Активности бијељинских планинара нису остала незапажене, па су нам одборници Општине Угљевик изашли у сусрет и уступили на коришћење девастирани објекат на Црвеном брду, који планинари добровољним радом, личним прилозима, и прилозима пријатеља Друштва, претварају у планинарски дом са 30- так кревета и култивишу простор око дома , који све више постаје мјесто окупљања и дружења љубитеља природе.